Go Back   Rotary Car Club > Tech Discussion > RX-7 3rd Gen Specific (1993-2002)

RX-7 3rd Gen Specific (1993-2002) RX-7 1993-2002 Discussion including performance modifications and Technical Support Sections.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-10-2010, 03:19 PM   #1
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default RX-7 ABS troubleshooting FD 1993

My ABS light is on, any helpfull tips to determine the cause of this malfunction other than the fuse?






__________________
Kevin

Last edited by ZGN; 04-10-2010 at 04:08 PM..
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 07:10 PM   #2
93rx7r1
Rotary Fan in Training
 
93rx7r1's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
iTrader: (0)
Posts: 89
Rep Power: 9
93rx7r1 is on a distinguished road
Default

Have you recently done any work around the front hubs? The wheel speed sensors wires are very easy to break.
__________________

My FD3S Build Thread
2005 Subaru Impreza WRX (daily)
93rx7r1 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 07:18 PM   #3
Herblenny
Founder/Administrator/Internet Pitbull :)
 
Herblenny's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
iTrader: (11)
Posts: 644
Rep Power: 10
Herblenny will become famous soon enoughHerblenny will become famous soon enough
Default

Did you do any brake bleeding?
__________________

DGRR 2013 - Year of 13B
www.DealsGapRotaryRally.com

http://www.facebook.com/Herblenny
Herblenny is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2018, 10:58 PM   #4
alavochin
The Newbie
 
Join Date: Nov 2009
iTrader: (0)
Posts: 1
Rep Power: 0
alavochin is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Herblenny View Post
Did you do any brake bleeding?
If I did some brake bleeding and my ABS failed after.. what could it be?

I was installing an engine brace that required I remove the ABS pump. Reinstalled the pump and bled the brakes. Could not get get a real hard pedal, so it would take a couple brakes pumps for stiff pedal. Since I could not figure it out, I took the car around the block to see how it brakes while driving. ABS light came on. Back in the garage, I realized that my big front brakes had 2 bleed valves and I was only bleeding one of them. Fixed my mistake, rock solid pedal, but now the ABS light will not turn off and ABS system is not functioning.

What do you think happened and how could I fix it?
alavochin is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 07:18 PM   #5
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

Not recently, the light has been on for 2 years+
Just swapped out the abs pump, old one was leaking slighly. About to jack up the car and bleed the brakes. I'll check the speed sensors also.
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 07:19 PM   #6
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

we posted about the same time,
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2010, 10:49 PM   #7
BigIslandSevens
Rotary Fanatic
 
BigIslandSevens's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Denver, NC
iTrader: (0)
Posts: 201
Rep Power: 11
BigIslandSevens is on a distinguished road
Default

I have all the sensors if any of yours are bad. Let me know if you need them. Free because we have the same birthday.

Dave
BigIslandSevens is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 12:17 PM   #8
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

Thanks, none of the appear broken. Do they every just go bad? Any way to test?
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 06:54 PM   #9
BigIslandSevens
Rotary Fanatic
 
BigIslandSevens's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Denver, NC
iTrader: (0)
Posts: 201
Rep Power: 11
BigIslandSevens is on a distinguished road
Default

I'd have to check the manual on testing them. I would imagine a resistance reading is the standard.

I also have 2 ABS computers. a 93' and a 94' As wel as a 94 pump
BigIslandSevens is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 11:36 PM   #10
93rx7r1
Rotary Fan in Training
 
93rx7r1's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
iTrader: (0)
Posts: 89
Rep Power: 9
93rx7r1 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by ZGN View Post
Thanks, none of the appear broken. Do they every just go bad? Any way to test?
Quote:
Originally Posted by BigIslandSevens View Post
I would imagine a resistance reading is the standard.
Unplug the speed sensor and measure the resistance between the terminals on the speed sensor side of the plug. The resistance should be between .8-1.2 k-ohms
__________________

My FD3S Build Thread
2005 Subaru Impreza WRX (daily)
93rx7r1 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 01:02 AM   #11
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 93rx7r1 View Post
Unplug the speed sensor and measure the resistance between the terminals on the speed sensor side of the plug. The resistance should be between .8-1.2 k-ohms
Thanks, I'll test them later today and also reseat the ABS computer connections!
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 07:57 PM   #12
Lilfreddie
New Member
 
Join Date: May 2009
iTrader: (0)
Posts: 11
Rep Power: 0
Lilfreddie is on a distinguished road
Default Factory test equipment

Whats up! I have the factory ABS test equipment that plugs where the ABS ECU goes. If you need it let me know.
Lilfreddie is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 08:56 AM   #13
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

Yo man, have not heard from you in a while hows it going? ABS is on hold for now... blew my motor at DGRR 0 PSI on front rotor and 58 on all the faces on rear. Almost have the motor out. Just one stuck exhaust bolt to remove and it's comming out!
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 10:30 AM   #14
ZGN
Webhosting Provider, Admin, FD Rotorhead
 
ZGN's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Birmingham, AL
iTrader: (6)
Posts: 2,257
Rep Power: 10
ZGN is on a distinguished road
Default

Thanks for the info. As soon as I get my FD back on the road again I'll continue to troubleshoot this issue and should have it resolved!
__________________
Kevin
ZGN is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
rx-7 abs

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Hosted by www.GotPlacement.com
Ad Management by RedTyger